Bemutatkozás

A község Zalaegerszegtől délnyugatra, Göcsej kapujában fekszik.

Nagylengyelről az első írásos emlék 1178-ból maradt fenn. Neve, akkor még Lenghel, majd 1462 körül Naghlengel magyar helységnév, amely a lengyel népnévből keletkezett. Az 1700-as évektől viseli a Nagylengyel nevet.

A település életében jelentős szerepük volt a Sárkány család tagjainak, akikről már az 1500-as években említést tettek. Az 1787-ben épült templom is az ő nevükhöz fűződik.

Nagylengyel nevét az 1950-es években indult kőolaj kitermelés tette országosan ismertté. A későbbiekben az olajbányászat mellett a növénytermesztésben valamint a sertés és csirkenevelésben ért el eredményt az akkori termelőszövetkezet. Majd különböző okok miatt a fejlődés egy időre megállt.

A rendszerváltás után újra magára talált a falu. Új vállalkozások indultak be, új utcarész került kialakításra, új ravatalozó, többfunkciós faluház, sportpályák valamint sportöltöző épült. Megtörtént a szennyvízhálózat kiépítése és az utak aszfaltozása is.

2008-ban a több mint 200 éves római katolikus templom teljes felújításon esett át.

A településen orvosi rendelő, óvoda és többféle vállalkozás működik. Boltok,vendéglátó egységek várják a betérőket. Sportolási lehetőségek adottak: focizni, kézilabdázni, kosárlabdázni, röplabdázni és asztaliteniszezni is lehet. Jól felszerelt sportöltöző, konditerem  áll a sportolni vágyók rendelkezésére. 2013-ban a település központjában a labdarúgó pálya melletti területen szabadidős park kialakítását kezdte meg az önkormányzat. A faluház energiaellátását 2014-től napelemekkel biztosítják.

Kirándulásra ideális a vidék, hiszen a környező szőlőhegyekről nagyon szép kilátás nyílik a dimbes-dombos, vadban gazdag erdős vidékre, mely a Nimród Vadásztársaság révén a vadászat kedvelőinek is lehetőséget kínál.

Terület: 10,24 km2

Népesség: 480 fő  / 2014 /

 

Látnivalók

- Szent Domonkos műemlék jellegű római katolikus templom

- Hősi emlékmű

- Páratlan kilátás az erdőkkel, szőlőhegyekkel tarkított dombvidékre

 
 
  www.nagylengyel.hu